Kleurentaal L*a*b*
Kleur (colorimetrie) is een concept verzonnen door de mens. Eigenlijk is het niets minder dan de reflectie van licht op een oppervlak, die wij via onze ogen waarnemen. De kleuren groen, oranje of geel bijvoorbeeld zijn slechts termen, maar beschrijven niet de spectrale componenten van het gereflecteerde licht van een object.
Daarom is er een soort kleurentaal nodig om de spectrale componenten van een bepaalde kleur te beschrijven, waarover mensen niet kunnen discussiëren (zoals bijvoorbeeld hemelsblauw, diepblauw, oceaanblauw of lichtblauw zou zijn). Er moest een taal komen die alle voor mensen zichtbare kleuren beschrijft, met de woorden van een computer.
Deze taal wordt Lab genoemd, waarbij L* staat voor lichtheid (op een schaal van 0 (zwart) tot 100 (wit), a* voor rood (+/positief) tot groen (-/negatief) en b* voor geel (+/positief) tot blauw (-/negatief).
L*a*b* is het meest gebruikte en erkende kleurafstemmingssysteem voor het beschrijven van kleuren met cijfers. Voor graphics gebruiken we RGB (de primaire kleuren van licht Rood, Groen, Blauw) als het kleurmodel voor elektronische apparaten, terwijl CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Key (Black) de primaire kleuren van pigment zijn voor de printwereld. Het nadeel van beide modellen is echter dat geen van beide in staat is om alle kleuren te reproduceren die het menselijk oog kan waarnemen. Dit kan problemen veroorzaken, aangezien ontwerpers en drukkers moeten werken binnen de grenzen van de beschikbare apparaten voor kleurreproductie.
L*a*b* is een apparaat onafhankelijk kleurmodel dat als referentie wordt gebruikt, omdat het het menselijk gezichtsvermogen benadert.